darwin'in filmine amerika vetosu

Darwin'in hayatının anlatıldığı Creation (Yaratılış) adlı film, ABD'de gösterime girmesi için dağıtımcı bulamıyor. 
(14 Eylül 2009) Oscar ödüllü Neşeli Ayaklar filminin senaristi John Collee ve yönetmen Jon Amiel, "evrim kuramı"nın öncüsü 
Charles Darwin'in yaşamını ortaya koyan sinema filmiCreation'ı bu sene içinde çekmişti. Jennifer Connelly ve eşi Paul Bettany'nin de rol aldığı proje, bu yıl Toronto Film Festivali’nin açılış filmi oldu.
Fakat dünyanın tüm büyük pazarlarına satılan film, ABD'de gösterime girmesi için dağıtımcı bulamıyor.
Oscar ödüllü filmin yapımcısı Jeremy Thomas, ABD’li dağıtımcıların filmi ‘dindar Amerikan izleyici için fazla tartışmalı’ bulduğunu ve reddettiğini açıkladı.
“2009’da Amerika’da durumun hala bu şekilde olmasına inanamıyorum” diye konuşan yapımcı Jeremy Thomas, Amerika’da pek çok kişinin hala Dünya’nın altı günde yaratıldığına inanmasını şaşırtıcı bulduğunu söyledi.
Dindar Hristiyan Amerikalılar’ın takip ettiği 
movieguide.org adlı sinema sitesinde yer alan ve Creation’ı konu edinen yazıda, filmden çok Darwin tartışılıyor ve ünlü bilimci hakkında “ırkçı, bağnaz, toplu katliamların fikir babası” gibi hakaretler sıralanıyor. Site, Darwin’i Hitler’e ilham vermekle ve katliamlara, klonlamaya ve genetik mühendisliğine ‘neden olmakla’ suçluyor.
Yapım, doğa bilimcinin torunun torunu olan Randall Keynes tarafından yazılan biyografik
Annie's Box kitabından uyarlandı. Filmde Darwin'in ünlü Türlerin Kökeni kitabını yazdığı dönemdeki çalışmaları ve aile yaşamı ele alıyor. Özellikle de kızı Annie'yi erken yaşta kaybedişinin Darwin üzerindeki etkileri sergileniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder