kalp krizi




Diyelim ki, mesai saati bitti ve siz de akşam 18 00 civarında, alışılmadık derecede zorlu bir iş gününün ardından (tabii ki tek başınıza) arabanıza binip evin yolunu tuttunuz. çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın. müthiş gergin ve sinirli bir haldesiniz… birdenbire göğsünüzde,kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz. en yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.
ne yapacaksınız???
ilk yardim kurslarina katilacak kadar akli başinda biriydiniz ama kurstaki eğitmen, sizin başiniza bir şey geldiğinde ne yapacağinizi öğretmedi!!! yalniz başinizayken kalp krizi geçirirseniz nasil hayatta kalirsiniz? pek çok insan kalp krizi geçirdiği sirada tek başina oluyor; etrafta yardim edecek kimse bulunmuyor. kalpatişlari düzensizleşen ve kendisini bayilacakmiş gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden önceyalnizca 10 saniye kadar zamani vardir. 
  
bu durumda ne yapmaniz gerekir?
paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayin. öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alin; öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün, tipki göğsünüzde birikmiş balgami atmaya çalişir gibi öksürün. her iki saniyede bir derin nefes alip öksürün ve bunu ya yardim gelene dek ya da kalp atişlariniz tekrar normale dönene dek sürekli yapin.
·    derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur.
·    öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşimini rahatlatir.
·    kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.
·    bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır.
neden?
bu konuda mümkün olduğunca çok kişiyi bilgilendirin.bu bilgi sayısız insanın hayatını kurtarabilir!!! asla, ´benim başıma gelmez!´ diye düşünmeyin. hayat tarzımızın epeyce değiştiği şu son yıllarda artık her yaşta insan kalp krizi geçiriyor.  

0 yorum:

Yorum Gönder